Vizier Editie #2: Op maandag 19 februari Deze editie is intussen volzet. Het puberbrein in stressvolle tijden, met Prof. Peter Adriaenssens Hoe helpen we de jeugd goed voorbereid te zijn […]

Vizier Editie #2: Op maandag 19 februari

Deze editie is intussen volzet.

Het puberbrein in stressvolle tijden, met Prof. Peter Adriaenssens

Hoe helpen we de jeugd goed voorbereid te zijn op andere tijden, Covid, oorlog, de klimaatcrisis?

Jongeren vandaag moeten leren weerbaar en flexibel in te spelen op een realiteit die aan hoge snelheid wijzigt. Vanzelfsprekend leven kan vandaag niet meer. Een instabiele wereld beukt in op een puberbrein in ontwikkeling. Dat heeft impact op aandacht en concentratie, planning van schoolwerk, kwaliteit van geheugen. Maar ook op het bereiken van een evenwicht in de emotionele huishouding. Plezier vinden in het leven en ook verdriet en woede er een plek in geven. Sociale media verontrusten ons door hun impact op impulsieve hersenzones. Maar het gaat niet alleen over dat brein, de omgeving heeft er een enorme invloed op. Hoe leren jongeren van een generatie ouders die weinig tegenslag kenden, die overtuigd waren dat alles te regelen valt?

Angst regeert de wereld wordt gezegd, maar zo dramatisch moeten we het niet zien. Uit wat nu gebeurt leren jongeren ook nieuwe vaardigheden die hen zullen sterken tijdens hun traject. Hoe omarmen we samen het complexe van deze wereld, hoe houden we hun droom vast en bieden we perspectief op een wereld die op hen wacht.

Lees meer en reserveer uw plaats

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)